Veel Gestelde Vragen: HGH Somatropin

HGH komt in het lichaam natuurlijk voor als somatropin die uit een 191 aminozuurketting bestaat. HGH zorgt als we jong zijn voor groei van botten, spieren en andere weefsels. Als we volwassen zijn houdt HGH zich meer bezig met het behouden van spieren, zorgen voor een sterk immuun systeem, stofwisseling regulatie en handhaaft en herstelt de huid en andere weefsels.


WAT IS HGH PRECIES?

HGH komt in het lichaam natuurlijk voor als somatropin die uit een 191 aminozuurketting bestaat. HGH zorgt als we jong zijn voor groei van botten, spieren en andere weefsels.
Als we volwassen zijn houdt HGH zich meer bezig met het behouden van spieren, zorgen voor een sterk immuun systeem, stofwisseling regulatie en handhaaft en herstelt de huid en andere weefsels.

Onze eigen natuurlijke aanmaak is het hoogst tijdens de pubertijd (met name tijdens de groei spurt) De daling van de natuurlijke aanmaak begint vooral boven de 30 effect te hebben, tegen de tijd dat we 60 zijn maken we ongeveer 10% aan in verhouding van de aanmaak tijdens onze jeugd.

De gevolgen hiervan:

Meer vet toename
Spierafbraak en zwakkere botten(osteoporose)
Slechtere huidstructuur
Verminderde hersenenfunctie, verlies van intellect met het verouderen.
Verminderde coïtusuele prestaties.
Daling van algemene fysiek en geestelijk gesteldheid
Verlaging van het herstel tijdens perioden rust (slaap)
Depressie en moeheid.

Voor bodybuilders zijn HGH en IGF-1 de enige substantie die hyperplasie in werking kunnen stellen, dus het creëren van nieuwe spiercellen. Terwijl anabolen steroïden hypertrofie kan veroorzaken (dus de groei van die cellen). Ook verbetert HGH de eiwitsynthese wat dus de hypertrofie weer ondersteund. Verder versterkt HGH bindweefsels, kraakbeen en pezen.

HOE WORDT HGH VRIJGEGEVEN IN HET LICHAAM?

HGH wordt afgescheiden in het lichaam door hypofyse-voorkwab. De afgifte wordt in de hersenen geregeld door twee stoffen: ‘growth hormone releasing factor’ en somatostatine. Ze komen via speciale bloedvaten in de hypofyse. ‘Growth hormone releasing factor’ heeft als functie het stimuleren van de afgifte, terwijl somatostatine de afgifte juist afremt. Groeihormonen worden niet gelijkmatig geproduceerd maar in korte perioden. De aanmaak van groeihormonen vindt plaats bij lichaamsbeweging (stress) en ongeveer twee uur na het inslapen. Tijdens de eerste uren van slaap (diepe slaapstadia), wordt Somatostatin uitgezet en GHRF wordt aangezet, resulterend in uitbarstingen HGH.

Zodra HGH wordt vrijgegeven, is het zeer kortstondig, meestal ongeveer een half uur. Tijdens dit half uur, gaat het naar de lever wat als gevolg IGF-1 gaat produceren.

HOE DOET HGH ZIJN WERK?

Zoals hierboven vermeld, is HGH kortstondig, maar alsnog is het effect vrij groot, direct dan wel indirect.

Een van de directe gevolgen van HGH is dat het bindt op een aantal receptoren. Met name de receptoren bij vetcellen worden aangesproken en gestimuleerd vet af te stoten/geven. Als er genoeg stress is geweest op de spiercellen door trainen kan er hyperplasie ontstaan(celdeling)

Indirect zorgt HGH dus voor productie van IGF-1 in de lever. IGF-1 zorgt op haar beurt weer voor herstel en versterking van kraakbeencellen die de beengroei stimuleren en de creatie van nieuwe spiercellen. IGF-1 zorgt verder voornamelijk voor eiwitsynthese in de spieren.(herstel)

Verder heeft het natuurlijk ook minder positieve gevolgen, de belangrijkste 2 zijn de verminderde insulinegevoeligheid en daling van de werking van de schildklier (conversie van T-4 naar T-3) Dit is dan ook de reden waarom mensen die HGH gebruiken T-4 of T-3 erbij nemen om dit te compenseren en dat gebruikers van HGH die ook met insuline te werk gaan deze 2 stoffen beter niet tegelijk kunnen nemen.(alleen het tijdstip bedoel ik hiermee)

HOE VERHOOG IK MIJN NIVEAUS VAN HGH?

Er zijn een aantal methoden om natuurlijk HGH productie te stimuleren, vooral
L-arginine en glutamine stimuleren onze natuurlijke aanmaak. Echter dit zal niet voldoende zijn om er daadwerkelijk iets van te merken.
Dus dan blijft er maar 1 ding over: injecteren van HGH.

INJECTEERBARE HGH EN HET GEBRUIK

HGH komt alleen voor als gevriesdroogd poeder. Mocht je het vloeibaar tegen komen is het FAKE. Je kunt HGH intramusculair injecteren maar de meeste mensen kiezen toch liever subcutaan (onder de huid) wegens het gemak. Er zijn zover ik weet geen studies of logs van gebruikers die voordelen halen met lokale HGH in getrainde spieren. HGH is vrij onstabiel van aard, daarom moet het tegen hitte en licht worden beschermend. Bewaar het daarom in een koelkast. (Maximaal 48 uur er buiten als richtlijn)

HET OPNIEUW SAMENSTELLEN VAN EN HET METEN VAN HGH

Aangezien HGH in gevriesdroogd poeder komt moet je het eerst verdunnen met een vloeistof. Het meest gebruikelijk is Bacteriologisch Water (BW), Steriel Water, of zelfs vloeibare vitamine B12. Het verschil tussen BW en Steriel water is dat BW eigenlijk steriel water is met een kleine toevoeging van Benzyl alcohol. Het voordeel van het kiezen van BW boven steriel water is dat de HGH (opgeloste versie) langer stabiel blijft. (tot wel 3 weken)

De gevriesdroogde vials HGH komen meestal in 10 i.u. voor, maar ook andere doseringen zoals 8 i.u. zijn ook verkrijgbaar alleen minder voorkomend bij ons in Nederland.
Dus gaan we voor het gemak uit van vials 10 i.u.

HET OPNIEUW SAMENSTELLEN

1.) Neem een alcoholdoekje en veeg het rubber van de HGH vial en van je oplossing af(BW, steriel water, B12).

2.) Neem een injectie naald en zuig de oplossing op. Meestal is dit 1 ML BW wat bijgeleverd wordt. Maar houdt rekening met deze doseringen want dit zal later bepalen hoeveel je moet nemen voor het gewenste aantal te injecteren i.u. Spuit de oplossing hierna bij de HGH. Doe dit rustig!

Zelf vul ik vaak de injectie naald met een beetje lucht en doe dit in de HGH vial. De reden hiervoor is dat er onderdruk is in de HGH vial. Als je dus niet oppast tijdens het verdunnen wordt de verdunning en een keer naar binnen gezogen. Dit kan je HGH beschadigen. Door dus eerst de onderdruk weg te namen heb je hier geen last meer van.

3.) Neem daarna even de tijd, totdat alles volledig is opgelost. Hierna is de HGH klaar voor gebruik. Als je niet alles in 1x neemt moet je alsnog het terug zetten in de koelkast. Als je BW hebt gebruikt is het 3 weken stabiel met Steriel water ongeveer 5 dagen.

HET METEN

Als je dus een 10 i.u. HGH had en verdunt hebt met 1 ML BW dan is 1ML=10 i.u.

Dus zuig met een insuline naald voor bijvoorbeeld 5 i.u. dan 0.5 ML op.
De makkelijkste insuline naalden om mee te werken:
Microfine insulinespuiten 0,5ml U100 0,33mm (29G) x 12,7mm (25 euro per 100 stuks)
http://www.trio-medical.nl/microfine…mm-p-1966.html.

De verdeling op deze insuline naalden is nauwkeurig.
Er gaat dus 0.5 ML in deze 0.5 ML is verdeeld in 50 streepjes (per 10 een grotere)

DOSSERING

Allereerst wil ik zeggen: verwacht geen wonderen. Als je bijvoorbeeld 10 KG spier wilt aankomen in 10 weken dan ben je met HGH aan het verkeerde adres. HGH heeft de tijd nodig om zijn werk te doen (minimaal 4 maanden of langer) De reden hiervoor is dat de aanmaak van IGF-1 in de lever door HGH cumulatief is van aard. Dus hoe langer gebruik hoe hoger de IGF-1 niveau’s (er is wel een maximum). Het verbeterde gebruik van de voedingstoffen en mobilisering van vet zal wel snel merkbaar zijn, maar de daadwerkelijke zichtbare veranderingen van de spieren komen pas vaak na 3 maanden.

Voor anti-veroudering, algemene gezondheid & vet mobilisering
Voor deze doeleinden, zal een dosis 2-3 iu’s per dag voor de meerderheid volstaan.

Voor het bereiken van spiergroei en het wezenlijk verbeteren van de lichaamssamenstelling
Met deze bedoeling zal een dosis 4-8 iu’s per dag noodzakelijk zijn. De meeste mensen zullen zeer goed gaan bij een dosis van 4-5 iu’s per dag.

De meeste mensen ervaren, vooral bij de eerste keer HGH gebruik pijn in de gewrichten, het hoogte punt is meestal rond de 3-4 weken gebruik.
Daarna zal het wegtrekken. Daarom kan je beter bij de eerste keer gebruik van HGH de dosering opbouwen en bijvoorbeeld te starten met een dosering van 2 i.u.

Bij doseringen hoger dan 2-3 i.u. per dag heeft het verdelen van de dosering gunstig effect omdat je lichaam niet gewend is met hogere doseringen om te gaan.

Hoeveel dagen per week te injecteren?

ELKE DAG

Er zijn talloze theorieën over het gebruik van HGH, de benodigde doseringen zijn wel vrij wel bekend voor vetverbranding en spiergroei,
echter wat nu het meest effectief is wat betreft het aantal dag per week te injecteren is nog vrij onduidelijk.

De meeste “experts” zijn er wel allemaal over eens dan 7 dagen per week (oftewel ED) op lange termijn niet nodig is en geen beter resultaat levert dan 6 on/1 off of 5 on/2 off. Er is alleen in de eerste X aantal weken een voordeel voor de opbouw van IGF-1 niveau’s (cummulatief)

Naast de besparing in de kosten is het ook nog gedeeltelijk wetenschappenlijk te onderbouwen.
Dit komt omdat natuurlijk gezien zeker in je jeugd HGH ook vrij komt in kortere perioden van ongeveer 4 dagen van hogere doseringen en daarna weer tot normale niveau’s daalt.
(zie burst theorie voor meer uitleg).

Verder zou het voordelen opleveren voor eventuele onderdrukking (wat minimaal is) zodat je natuurlijke productie beter blijft functioneren.

OM DE DAG

De laatste tijd komen er meer gebruikers die voor de EOD aanpak kiezen of alleen injecteren op trainingsdagen. De motivatie voor alleen op trainingsdagen te injecteren lijkt me vrij duidelijk omdat dan de spierherstellende eigenschappen van HGH het best benut kunnen worden. Echter dit is niet de belangrijkste motivatie voor velen. Veel gebruikers hebben minder last van bijwerking door EOD te injecteren (bijv 10 i.u. EOD) tegenover ED injecties (bijv 5 i.u. ED) Voornamelijk last van gewrichtpijntjes is bij velen stukken minder.

4/3 / Alleen op trainingsdag

Er zijn ook gebruikers die 4 on 3 off HGH gebruiken dit zijn vaak mensen die dan ook 4 x in de week trainen. Dit is dus zowat het zelfde als EOD. Sommigen kiezen ervoor ook op deze 4 dagen hogere doseringen te gebruiken (dit gaat de kant op van de burst theorie)

KEUZE

De keuze voor welke aanpak het meest effectief is ligt aan de gebruiker zelf. Welke dosering hij neemt per dag en met welk protocool hij de minste bijwerkingen ervaart.

Misschien een goed idee is de eerste X aantal weken wel elke dag te zetten omdat igf-1 levels zo snel mogenlijk omhoog te krijgen en daarna over te stappen naar EOD, 4/3 of 5/2.

Elke dag injecties op lange termijn heeft dus geen toegevoegde waarde alleen dat je portemonnee wat leger begint te worden.

Het is wel aanbevolen, maar geen must dat als je minder dagen injecteert, dan je dan op de dag dat je WEL injecteert ook de dosis hoger is dan dat je het elke dag zou doen zodat je ongeveer even hoog zit in het aantal i.u.’s per week.

Voorbeeld / ideeen

Start:Week 1 t/m 8
Snel opbouwen hoge IGF-niveau’s
5 i.u. ED (35 i.u. per week)

Daarna: Week 9 t/m 20-30-40(etc)
5-7 i.u. 5 on /2 off (25-35 i.u. per week)
of
5-9 i.u. 4 on /3 off (20-36 i.u. per week)
of
5-10 I.u. EOD (17.5 tot 35 i.u. per week )

TIMING

Zoals eerder vermeld produceert het lichaam zelf tijdens de eerste uren van slaap en vlak na trainen eigen HGH.
De beste tijden voor het injecteren van HGH (bijvoorbeeld van 5 i.u. per dag) zou dan zijn bij opstaan en ergens in de middag (als je ’s avonds traint).
Dit is vooral goed voor de sporters die maximaal willen groeien.

Echter voor het gebruik tegen ouderdom is het beter om het natuurlijke proces na te bootsten, dus is vlak voor het slapen beter.

Compensatie van de negatieve effecten :

Voor de verminderderde werking van de schildklier:
T3 25-50 per dag of 100-200 MCG t4 per dag.
Het wordt laatste tijd gebruikelijker om t4 te nemen
(voor onderbouwing zie andere thread)
efficienter maken van HGH!!
http://www.mindandmuscle.net/mindand…D=42&pageNum=1

Voor de insulineweerstand:

Het injecteren van een paar i.u. insuline.
Er zijn ook een aantal natuurlijke alternatieven:

Voeding
Uit onderzoek is gebleken dat sommigen gewoonten met eten effect hebben op de gevoeligheid voor insuline.
Verzadigde vetten zoals gefrituurde vetten zorgen bijvoorbeeld voor MINDER gevoeligheid.
Vezelrijk voedsel en onverzadigde vetten (omega bij voorkeur) zorgen voor MEER insuline gevoeligheid.

Kaneel!
1/8 theelepel bij iedere maaltijd kan in theorie zorgen voor 300% meer gevoeligheid!

Supplementen
(allemaal makkelijk te vinden bij supplementen winkels)
De belangrijkste op een rijtje:

L-Arginine:
Bij inname van 2-4 gram L-arginine met een post-workout shake wordt de glycogeen synthese met 30-40% verhoogt.
Verder zorgt l-arginine ook voor N.O. (nitric oxide ) aanmaak

L-Glutamine:
Zorgt ook voor glycogeen synthese, waardoor de insuline gevoeligheid toeneemt.
20 Gram per dag is voldoende

Taurine:
Zorgt ervoor dat cholesterol vloeibaar blijft in het lichaam. Cholesterol werkt negatief op insuline gevoeligheid. Met taurine kan dit dus voorkomen worden .
2-4 gram per dag is voldoende.

HGH + Insuline

Hoe vullen HGH en Insuline elkaar aan of verhinderen elkaar slechte eigenschappen

1. Insuline kan vet opslaan – HGH zorgt voor vet afname/mobilisering

Insuline zorgt voor opname van de benodigde voedingstoffen helaas kan er ook vet mee opgeslagen worden. HGH zorgt juist voor afname van lichaamsvet.
Hierdoor kan je een van de negatieve kanten van insuline gebruik beperken

2. Insuline stimuleert de opname van ongeveer de helft van de aminozuren voor spierherstel en ongeveer de andere helft zorgt HGH voor.

HGH zonder AAS of insuline werkt vooral antikatabool en haast niet anabool.
Dit komt omdat HGH alleen niet de opname van alle benodigde aminozuren voor herstel in de spieren kan stimuleren, voor de andere helft zorgt insuline voor.
Hierdoor instaat er synergie (1+1=3)

Verder is HGH en andere hormonen opgebouwd uit een keten van aminozuren (HGH is 191 aminozuren). Omdat insuline de opname van aminozuren en andere voedingsstoffen verbeterd zou ook in theorie de opname van HGH beter moeten worden in de spiercellen.

3. Insuline verbeterd T-4 naar T-3 conversie – HGH verhindert deze conversie

Dit lijkt me duidelijk. Bij gebruik van insuline tijdens HGH is extra T-4 niet meer nodig of in mindere mate.

4. IGF-1 is langer actief

Verder komt er IGF-1 vrij door HGH en zoals bekend vullen IGF-1 en insuline elkaar uitstekend aan, zodat de IGF-1 langer actief en effectiever wordt.

De toevoeging van insuline is dus een OPTIONEEL
Je kunt de negatieve invloed van HGH op de insulinegevoeligheid al een heel eind compenseren door voeding en bepaalde supplementen.
Echter werkt insuline naast de compensatie voor de HGH ook nog eens als een super nutrient pusher, (zie INSULINE FAQ) en zorgt dus voor synergie.
Maar insuline blijft voor de rest een zeer gevaarlijk middel wat absoluut niet voor beginners is!