Melanotan bruin worden zonder risico’s

Melanotan, daar heb je vast wel eens van gehoord. Met dit, synthetische, hormoon kan je bruin worden, zonder dat je last krijgt van de risico’s die gewoon in de zon liggen met zich meebrengen. Maar wat is melanotan nu eigenlijk? En wat doet het hormoon?

SYNTHETISCH HORMOON

Melanotan is een synthetisch gemaakt hormoon, dat huidpigmentatie veroorzaakt. Dit doet het door de zogenoemde melanogenesis, ofwel door de huidcellen meer melatonine te laten produceren. En daardoor wordt de huid bruiner.

Oorspronkelijk werd Melanotan in de VS ontwikkeld, en dan voornamelijk om huidkanker te voorkomen. Een huid met meer pigment, dus bijvoorbeeld bruiner, is minder gevoelig voor zonlicht. Dat zou zo dus beter beschermen tegen huidkanker.

Hoewel verschillende testen de beschermende werking van het middel hebben aangetoond, is vanzelfsprekend nog meer onderzoek nodig. Het middel is dan ook in geen enkel land in gebruik als commercieel geneesmiddel, en ook het Europees Geneesmiddelenbureau staat het gebruik als geneesmiddel nog niet toe. Dit betekent dat Melanotan nu nog een illegale drug is.

COSMETISCH GEBRUIK

Doordat het gebruik van Melanotan voor een egale bruine kleur zorgt, wordt het middel ook cosmetisch gebruikt. Ook als cosmetisch middel is het hormoon overigens nergens toegestaan.

Desondanks is het middel op internet erg makkelijk te krijgen; de afgelopen jaren is het aantal aanbieders van Melanotan, voor cosmetisch gebruik, zelfs bijzonder hard gestegen. Het middel is zo geliefd en gevraagd, dat er wordt gesproken over de ‘Barbie Drug’-hype.

TOEPASSING VAN MELANOTAN

Mensen die Melanotan op internet bestellen, spuiten het vaak zelf in de buikwand in. De hoeveelheid die ze daarbij inspuiten, hangt af van hun gewicht. ‘Verantwoord’ gebruik wil zeggen dat je per dag een kleine dosis in kan spuiten, zodat het effect langzaam wordt opgebouwd. Heb je eenmaal de juiste ‘bruiningsgraad’ bereikt, dan is één dosis per week al voldoende om de bruine kleur te blijven houden.

Als je dit middel gaat kopen via internet, krijg je er normaliter een handleiding bij. Ook zijn er op Youtube vrschillende video’s, die stap voor stap uitleggen hoe je er het beste mee aan de slag kunt.

DE RISICO’S

Feit blijft dat Melanotan een illegaal middel is, als geneesmiddel én als cosmetisch middel. Niemand weet wat de effecten van het gebruik op de langere termijn zijn. Aangezien deze nog niet voldoende onderzocht zijn. De lijst van mogelijke bijwerkingen is lang en imposant, van huidpigmentatie en misselijkheid, tot aan bijwerkingen als hoofdpijn, lethargie en een anafylactische shock. Een ander risico dat je kunt lopen bij gebruik van de ‘Barbie Drug’, is dat je niet weet welke ingrediënten het middel heeft, als je het via internet wilt bestellen. Omdat het middel illegaal is, is er ook geen enkele controle.

LEKKER NATUURLIJK BRUIN

Iedereen moet natuurlijk zijn eigen keuzes maken, alleen in het geval van het gebruik van dit ‘wondermiddel’, is er misschien wel te weinig waar je een goede keuze op kunt baseren…

Gelukkig is bruin worden zónder illegale middeltjes ook gewoon een optie. Doe dit met beleid en met een goede bescherming. Af en toe heerlijk even gaan zonnen!