Wat doen Anabole Steroïden?

Wat zijn nu precies anabole steroïden?

Eigenlijk zijn anabolen niets meer dan een chemische variant op een typisch mannelijke stof, namelijk testosteron. Althans de werking wordt nagebootst.

Deze chemische stof kan zorgen voor onder andere voor een zwaardere stem, meer schaam- en borsthaar, maar wordt vooral gebruikt om meer spiermasse te verkrijgen. Meestal worden anabolen gebruikt naast een zwaar trainingsprogramma, en puur om meer spiermassa te krijgen.

Hoewel het soms natuurlijk ook gebruikt wordt, om mannelijker te zijn of te worden. Maar dat heeft normaliter niets te maken met het opbouwen van meer spiermassa.

De stof staat vanzelfsprekend op de dopingslijst van verboden middelen, wat wil zeggen dat als je sporter bent in wedstrijdverband, je geen anabolen mag gebruiken. Doe je dat toch, en wordt je gepakt, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid geschorst worden.

Wat doen anabole steroïden?

Anabolen zorgen er voor dat er beter eiwitten kunnen worden aangemaakt, en zorgen er ook voor dat eiwitten minder snel worden afgebroken. Omdat spieren voornamelijk uit eiwitten bestaan, het dus makkelijk wordt om eiwitten aan te maken, en moeilijker voor het lichaam om de eiwitten weer af te breken, neemt de spiermassa toe.

Overigens zorgen anabolen er ook voor, dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. En deze zorgen voor het transport van zuurstof door het lichaam.

Daardoor kan je makkelijker langdurig sporten, er komt immers meer zuurstof aan bij de spieren, die langer door kunnen gaan. En dit is ook de reden dat regelmatig sporters worden betrapt op het gebruik, vooral bij sporten die veel uithoudingsvermogen nodig hebben, zoals bijvoorbeeld wielrenners.

Maar je kunt natuurlijk niet eeuwig doorgaan, c.q. niet net zo veel anabolen gebruiken als je maar wilt.

Enerzijds heeft dat geen effect, anderzijds kunnen anabole steroïden verslavend zijn, of liever gezegd worden.

Dat is ook de reden dat de toediening van anabole steroïden vaak in een kuur gaat, die dan na een aantal weken herhaald wordt. De spieren kunnen namelijk deze stof slechts beperkt verwerken. Meer heeft dus geen zin, en hierdoor kunnen de mogelijke bijwerking worden versterkt. Het zou dus voor jezelf alleen maar nadelig werken, en uiteindelijk de werking teniet doen.

Bovendien is het mogelijke verslavende effect daardoor hoger.

Bij normaal gebruik hoeven anabole steroïden niet verslavend te werken, en kan je, mits de juiste voeding en traning worden gebruikt en toegepast, inderdaad de spiermassa vergroten.